Dekoracja nastroju na słodko :-P
Dobrym ciastem zawsze udekorujecie nastrój. A jeśli to będzie sernik to na bank popołudnie, a może i cały wieczór będą słodkie…
Przepis na taką dekorację chętnie podam, tylko uwaga! To Sernik Zajęczy, co nie oznacza, że jest z zająca. On po prostu jest tak dobry, że się go je dopóki się nie zajęczy z przejedzenia… Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg białego tłustego sera (dobrze zmielonego)
- 125 dag masła
- 6 jajek
- 1 i ½ szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- budyń o smaku waniliowym
- masło do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie:
Ser i ugotowane ziemniaki rozbijamy w malakserze na bardzo puszystą masę. Robotem ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając, żółtka na przemian z masą serowo-ziemniaczaną. Do masy serowej dodajemy, siejąc przez sito, budyń z proszkiem do pieczenia, nakładamy piane ubitą z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wkładamy do przygotowanej dużej tortownicy.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumieniony, z lekko odstającymi od formy bokami, wyjmujemy z pieca, chłodzimy. Zimny przekładamy na paterę. Ciasto można posypać cukrem pudrem – ja tego nie robię i jest pyszny!
Smacznego Łasuchy 😛
4 komentarze
Stanisław Gronostajski
Monisiu, sernik rewelacja po prostu cukiernicze mistrzostwo świata. Jadłem ten sernik i mówię jak jest. Wszystko co robisz to jest przemyślane i dobrze wykonane a to będzie inspiracją na przyszłość dla Mai, Mikołaja i Marianki. Pozdrawiam.
monika
Pięknie dziękuję 🙂 To dla mnie bardzo motywujące…
Kasia
Nie jadłam, ale wygląda smakowicie 🙂
monika
Smakuje tak, jak wygląda 😛