kruche i maślane

Nowy rok zaczęłam lepiej niż mogłam sobie wyobrazić – wśród przyjaciół, wesołych rozmów i pysznego jedzenia. Śmiech, który wypełniał dom, niekoniecznie spokojne zabawy naszych dzieciaków, cała ta radość, która szalała w powietrzu wspaniale nastroiły mnie do pracy, do pisania i do szkicowania planów.  Właśnie tak chciałabym witać każdy rok! Z takim ładunkiem chcę wyczekiwać wiosny… Tak tak, ten styczniowy błękit zawsze wywołuje u mnie pierwszą tęsknotę za wiosną i udaje zapowiedź ciepłych dni. I chociaż w lutym jeszcze zima się panoszy i tak przyjemnie pomyśleć o coraz bliższych ciepłych weekendach.

A skoro mowa o weekendzie, kiedy poranną sobotnią kawkę można przedłużać w nieskończoność, to do pełni szczęścia i zadowolonego brzuszka mam dla Was najprostszy na świecie przepis na kruche maślane ciasteczka. Na dobry początek roku, sami zobaczcie:

Składniki na około 30 ciasteczek:

120 g schłodzonego masła
2 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Z ciasta formować średniej wielkości kuleczki i od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Wyobraźnia rządzi!

Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub po prostu do zrumienienia.

Przez tydzień na pewno można je przechowywać szczelnie zamknięte, np. w dekoracyjnej puszce na łakocie.

Proste, pyszne, przypominające te z dzieciństwa… Zatem zróbcie sobie przerwę od pierogów, śledzi i bigosu. Maślane ciasteczka i wspomnienie przyjęcia sylwestrowego… Takie smaki na ten dobry początek! Początek 2019 roku! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *