Większość z nas lubi jeść grzyby, a jeszcze większa część uwielbia je zbierać. Ja od kilku sezonów zbieram się z koszyczkiem do lasu, ale zawsze coś wypada. Nierzadko jest to pierwsze wczesnojesienne chorowanie i koszyczek odstawiam na półkę. Pełna nadziei, że w końcu mi się uda, nie przestaję grzybów lubić, a w tym przepisie po prostu je ubóstwiam. I wcale ich nie trzeba zbierać, jeśli macie sprawdzone źródło dostawy lub zaprzyjaźnioną sąsiadkę, co to tyle grzybów zbiera, że jeszcze idzie je sprzedawać na pobliskim bazarze 😉 Kochani! Zapraszam na makaron z kurkami w sosie śmietanowym 😛

 

 

 

 

Składniki (wersja dla 2 osób): ok. 300g makaronu farfalle; ok. 400g kurków; 50g masła; 200 ml śmietanki 30%; 2 średnie cebule; sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), lubczyk lub rozmaryn do dekoracji.

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron i ugotować al dente. W tym czasie na patelni roztopić masło, następnie wsypać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Następnie dodać kurki i dusić na małym ogniu. Wlać śmietankę, dodać sól i pieprz według uznania. Dokładnie mieszamy, a odcedzony makaron łączymy z pysznościami na patelni. Dekorowałam lubczykiem i rozmarynem, bo akurat miałam. Ale prawdą jest również w przypadku lubczyku, że jest bardzo aromatyczny i sprawdza się przy większości potraw. W każdym razie z kurkami, które drobiem tu wcale nie są, połączyły się idealnie!

 

 

Grzyby, grzybki, kurki…

Duszone, marynowane, z jajecznicą lub bez…

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *