Dobrym ciastem zawsze udekorujecie nastrój. A jeśli to będzie sernik to na bank popołudnie, a może i cały wieczór będą słodkie…

3

Przepis na taką dekorację chętnie podam, tylko uwaga! To Sernik Zajęczy, co nie oznacza, że jest z zająca. On po prostu jest tak dobry, że się go je dopóki się nie zajęczy z przejedzenia… Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg białego tłustego sera (dobrze zmielonego)
  • 125 dag masła 3a
  • 6 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • budyń o smaku waniliowym
  • masło do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy

Przygotowanie:

Ser i ugotowane ziemniaki rozbijamy w malakserze na bardzo puszystą masę. Robotem ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając, żółtka na przemian z masą serowo-ziemniaczaną. Do masy serowej dodajemy, siejąc przez sito, budyń z proszkiem do pieczenia, nakładamy piane ubitą z białek, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wkładamy do przygotowanej dużej tortownicy.

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumieniony, z lekko odstającymi od formy bokami, wyjmujemy z pieca, chłodzimy. Zimny przekładamy na paterę. Ciasto można posypać cukrem pudrem – ja tego nie robię i jest pyszny!

3b

 

 

 

Smacznego Łasuchy 😛

 

 

4 komentarze

  1. Monisiu, sernik rewelacja po prostu cukiernicze mistrzostwo świata. Jadłem ten sernik i mówię jak jest. Wszystko co robisz to jest przemyślane i dobrze wykonane a to będzie inspiracją na przyszłość dla Mai, Mikołaja i Marianki. Pozdrawiam.

    Stanisław Gronostajski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *